Puzsérfigyelő 8. – Pataky Attila

„...erre a listára nem úgy kerültek fel a helyezettek, hogy az nekünk nem tetszik, amit ők előadnak. Ennél sokkal több kell, ehhez egy nagyon-nagyon rossz kulturális hatás kell, amit sok év viszonylatában, kitartóan gyakorol az adott előadó. Mi elsőrendűen a társadalomra mért hatást vizsgáltuk, és nem azt, hogy a mi személyes ízlésünknek az adott előadó megfelel-e.”  (Puzsér Róbert)

Puzsér így vezeti fel Pataky Attilát: „Négy évtizedes pályafutását a rockerség megrontásának és filléres kiárusításának szentelte.”

27017461_2071947_4604950a2da6cd00e1fe46aba19c265a_wm.jpg

Nos, Patakyval az élen az Edda az elmúlt negyven évben kiadott

  • húsz nagylemezt
  • nyolc kislemezt
  • hat koncertlemezt

A lemezek többsége aranylemez lett, Pataky pedig az egyik vezető rock-forma Mo-on.

Ezek után ismét csak azzal találjuk szembe magunkat, hogy Puzsér – a drámai nagyotmondás érdekében – negyven év munkásságát fikázza le, mint amivel Pataky megrontotta a magyar társadalmat. Ez így komolytalan, valójában tartalmatlan mellébeszélés!

Kétségtelen, Pataky életében van három év, amit a cigányzene bűvöletében töltött, és a műsorban bemutatott részlet akár lehet is annyira taszító, hogy az ember inkább elfordítja a fejét.

De azért ennek a három évnek volt ám más termése is, ami nem jöhetett volna létre, ha nem fordul a cigányzene felé!

Pataky egy zsigerig ható dalt ad elő, olyan cigányzenész ikonok társaságában, mint az öreg Csócsi. Ez bizony kiváló előadás, a cigány kultúra egyik gyöngyszemét csiszolta ezzel még fényesebbre, a legmélyebb lelki rétegekbe ható élménnyel gazdagítva azt a majdnem hárommillió nézőt, aki a klipet a Youtube-on eddig megnézte.

Semmi baj nem lenne, ha Puzsér leválasztaná Pataky személyes cigányzenész kalandját a rockzenei pályafutásról, és a tőle megszokott szóvirágokkal mondana valami szellemeset róla. De az, hogy Patakyt a rockerség megrontójának, filléres kiárusítójának nevezi, negyven éves munkásságát pedig a magyar kulturális közeg megrontásának, az nettó marhaság.

Mint ahogy az sem kulturális kérdés, hogy elvitték-e az ufók vagy sem, és hogy van-e rajta Eddás póló. Semmiféle hatása nincs a magyar társadalomra egyiknek sem, van, aki hülyének nézi emiatt Patakyt, van, aki nem, és kész. Attól az ő személye még megkerülhetetlen értéke a hazai kulturális életnek, méghozzá olyannyira, hogy a nézettség érdekében Puzsérnak is megéri hülyeségeket beszélni róla.