Csiga Bige

Tanulságos interjút készített Gulyás Márton Bige Lászlóval, mely feltárja egy átlagember számára elképzelhetetlen vagyonnal rendelkező privatizátor, és egy Soros György által fentartott politikai-közéleti figura gondolkodását.

Gulyás Márton a felszínt kapargatva igyekszik úgy tűnni, mint aki kemény kérdésekkel állítja szembe Bigét, miközben álnaívan rácsodálkozik az úriembert körbevevő politikai és gazdasági játszmákra, melyek jellege és volumene valójában eltörpül azokhoz képest, melyekben ő maga évek óta konspiráltan részt vesz a hazai közéletben (pl. legutóbb az SZFE-ügyben).

A rengeteg mellébeszélés és ködösítés függönyén azért néha átsejlik a valóság, így, ha lassan is, de egy óra alatt összegyűlik annyi információ, hogy érzékelni tudjuk a két ember valódi milyenségét.

457823_bigelaszlo.png

Miután megtudjuk, hogy Bige László a két szép szeméért megkapta Horn Gyulától az ország egyik legnagyobb aranytojást tojó tyúkját, azt is képesek vagyunk elhinni, hogy Bige László egy politikától – és amúgy mindentől – távolálló magányos farkas. Nyilvánvaló, hogy 2009 január 21-én az MFB mindenféle politikai érdek nélkül döntött Bige számára 14,5 milliárd Ft hitel odaítéléséről, és két nappal később a balliberális kormány csupán jófejségből hozott olyan döntést, hogy Bigének semmiféle(!) biztosítékot nem kell nyújtania a hitel fedezetéül  - habár az eredeti konstrukcióban a kormány jelzálogjogot jegyzett volna be Bige cégére. Ilyen mindannyiunkkal megesik, nincs itt semmi látnivaló :-)

Az, hogy „mindössze” háromszor finanszírozta baloldali jelöltek indulását választásokon, az szerinte, és a kérdező szerint is bagatell dolog, nincs itt semmi látnivaló. Pedig, ha teszem azt három egymást követő országgyűlési vagy önkormányzati választásról van szó, akkor Bige úr bizony tizenkét éven keresztül igyekezett a Horn-féle „jutalomért” cserébe aktívan belenyúlni a választások eredményébe. Az külön bájos, hogy Bige szerint senkinek semmi köze hozzá, hogy a saját pénzéből kit támogat – de ha ezt egy jobboldali kötődésű üzletember mondaná, másnap szétcincálná őt a sajtó, hogy a „magán” pénzét politikai kapcsolatainak köszönheti. De egy Gulyás-Bige beszélgetésen ez nem téma, spongyát rá.

A legszebb dolog azonban mégsem ez, hanem Bige oligarcha mivoltának kirajzolódása.

Gulyás Márton a megszokott anarchista metodikával kérdez rá a társadalomban tapasztalható egyenlőtlenségre, melyet Bige szerint a politikusok dolga lenne másfajta adórendszerrel kezelni, hiszen a politikusok állapítják meg az adókulcsokat, amit ő szabálykövető emberként el is fogad.

Szép és megható az a morális magaslat, ahonnan Gulyás Márton álságos együttérzéssel irányítja a figyelmet a gazdagok és szegények közötti különbségre, miközben fizetését attól az embertől kapja, aki először angol családok millióit tette földönfutóvá, majd ugyanezt megtette Ázsiában is több tízmillió emberrel, nemrég pedig az újkori magyar történelem legmagasabb pénzbüntetését szabták ki rá, mivel a 2010-es világválság idején tiltott pénzügyi manőverekkel igyekezett bedönteni az OTP Bankot, melynek több százezer magyar család is a részvényesei között van. De ez nem baj, mert a Partizán közönsége nem tájékozódni szeretne, hanem felvenni a mindennapi gyűlöletpatron begyújtásához szükséges üzemanyagot.

És amilyen tisztességről árulkodik a kérdés, ugyanaz a fajta „tisztesség” sejlik fel a válaszban. Az élet ugyanis lehetőséget adott Bigének, hogy bebizonyítsa, az adózással kapcsolatos véleményének van morális alapja. De sajnos nem sikerült megugrani a lécet.

Történt, hogy miután 4-5 év alatt kivett a cégéből harminc milliárd forintnyi osztalékot, amihez kb. 15 milliárdot még hozzákeresett a tőzsdén, ránézett az adótörvényre, és mit látott: évi 200 millió és 1,5 milliárd Ft közötti adót kéne befizetnie a földgázhasználat után. Ejnye, hát az mégsem járja, hogy miközben már csak 60 milliárd Ft készpénz van a cégben, ilyen hatalmas adóteher is nyomja az ő tisztességes vállát, úgyhogy inkább megkereste a Fradit, és – szavai szerint – „üzletet kötött”: nem vetik ki a cégére az adót, ő pedig cserébe támogatja néhány százmillióval a klubot. És lőn, az üzlet megköttetett.

Hát ennyit szerettem volna mondani a tisztességes, és kicsit sem oligarcha Bige Lászlóról, és a vele beszélgető, kicsit sem oligarcha által eltartott Gulyás Mártonról.

Köszönöm a figyelmet.